Nowotwór jelita grubego jest drugim najczęściej występującym rodzajem nowotworu wśród naszego społeczeństwa. Jego główne przyczyny to czynniki genetyczne, a także nieodpowiednia dieta – bogata w czerwone mięso, a uboga w błonnik, otyłość, cukrzyca typu 2.
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/rak-jelita-grubego-przyczyny-leczenie-profilaktyka/
Przyczyny i objawy nowotworu jelita grubego
Około 3-5 procent wszystkich przypadków nowotworu jelita grubego jest związanych z występowaniem czynników genetycznych. Jeśli w rodzinie pacjenta ktoś chorował na raka jelita grubego, istnieją spore szanse, że i jego to spotka. Obciążenie genetyczne odgrywa tu więc bardzo dużą rolę. Ponadto wśród przyczyn wymienia się również otyłość, nadwagę, nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, rezygnowanie z błonnika w diecie, palenie papierosów oraz inne choroby takie jak Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy też polipy jelita.
W zależność od tego, gdzie jest zlokalizowany guz, nowotwór daje różne objawy. Jeśli są one mało nasilone, towarzyszy im niedokrwistość związana z niedoborem żelaza, utrata masy ciała czy też niespecyficzne bóle brzucha, guz może być zlokalizowany w prawej części okrężnicy. Jeśli natomiast pojawia się w lewej części, chory skarży się na ból w okolicach pępka oraz twardość powłok brzusznych po prawej stronie. Objawom tym mogą również towarzyszyć zaparcia, problemy z rytmem wypróżnień, krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
W diagnozie tego nowotworu pomaga kolonoskopia, która pozwala określić wielkość oraz lokalizację zmian. Podczas kolonoskopii pobierany jest również wycinek, który jest poddawany badaniom histopatologicznym. Leczenie polega przede wszystkim na operacyjnym usunięciu zmian nowotworowych, a następnie chemioterapii i radioterapii.
Jak uchronić się przed rakiem jelita grubego?
Kluczem do skutecznej ochrony przed nowotworem jelita grubego jest przede wszystkim zdrowa dieta oraz aktywny tryb życia, a także utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Jeśli natomiast rak może być dziedziczony, wówczas należy wykonywać kontrolną kolonoskopię co 1-2 lata, przestrzegać niskotłuszczowej diety, wzbogaconej w błonnik, a ubogiej w czerwone mięso, suplementować kwas acetylosalicylowy, wapń i witaminę C. Kobiety dodatkowo powinny raz do roku wykonywać badanie ginekologiczne wraz z USG transwaginalnym.
Zobacz też: https://enklawaurody.pl/czym-jest-insulinoopornosc-i-dlaczego-prowadzi-do-cukrzycy/