tłuszcze w diecie

Tłuszcze w diecie kojarzone są przede wszystkim jako niezdrowe Składniki, które sprzyjają przebieraniu nadmiernych kilogramów. Nie bez przyczyny wiele diet odchudzających są to diety niskotłuszczowe. W ostatnich latach zmieniło się nieco spojrzenie na tłuszcze. Czy są one konieczne do spożywania? Jakie rodzaje tłuszczów powinien znaleźć się w naszej diecie? Jakich tłuszczów unikać? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/tluszcz-w-diecie-glowny-winowajca-nadwagi/ 

Tłuszcz w diecie – czy może odchudzić? 

Tłuszcze obok węglowodanów i białek są bardzo istotnymi makroskładnikami diety. Zalecane jest spożywanie ich, które szacowana jest na 30% zapotrzebowania na kalorie. Związki te co niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, krążenia, honor hormonalnego i odpornościowego. Co więcej są one niezbędne w procesie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, i. Spożywanie ich nie musi wcale doprowadzać do przybierania na wadze i kumulowanie się zbędnych kilogramów. Co więcej składnik ten może wspomagać proces odchudzania. Doskonałym przykładem jest stosowanie diet wysokotłuszczowych, czy diety keto w celu redukcji masy ciała. Diety te idealnie sprawdzają się przy odchudzaniu, a ponadto mogą być stosowane przez sportowców. 

Jakie tłuszcze powinny znaleźć się w naszej diecie? 

Najbardziej pożądanymi tłuszczami w diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3. Wykazują się one działaniem przeciwzapalnym, wspomagają pracę serca i mózgu, a także wzmacniają odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Najlepszymi jego źródłami w diecie są ryby morskie, orzechy, awokado, a także tłoczone na zimno oleje  roślinne. 

Jakich tłuszczów unikać? 

Najbardziej niezdrowymi tłuszczami, które mogą być stosowane w diecie są tłuszcze trans. Są to tłuszcze nasycone, które pozyskiwane są na drodze przetwórstwa żywności. Najpopularniejszymi z nich są utwardzony tłuszcz roślinny, które zawarte są w margarynach i słodyczach, a także tłuszcze, które powstają podczas smażenia oleju w bardzo wysokich temperaturach. Należy unikać zatem słodyczy, przemysłowych wypieków, fast-foodów, chipsów, słonych przekąsek oraz żywności typu instant. Tłuszcze trans niszczą profil lipidowy krwi, zwiększają poziom cholesterolu, sprzyjające rozwojowi zmian miażdżycowych, cukrzycy typu drugiego, a także doprowadzają do otyłości. 

Zobacz też: http://www.kosmetyka.edu.pl/co-i-kiedy-jesc-na-kolacje/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here