Długie weekendy są wyczekiwanym okresem, ponieważ wystarczy w pracy zrobić sobie parę dni wolnego między świętami i tym samym uzyskać cały tydzień (a w niektórym roku nawet ponad tydzień) czasu wolnego – mowa jest oczywiście o pożądanej przez wszystkich majówce. Niemniej jednak, długie weekendy wiążą się również z pewnymi ograniczeniami. Jak się, więc przygotować na majówkę?
Majówka – co warto robić?
Niewątpliwie, większości osób majówka kojarzy z rozpoczęciem okresu grillowania. Słoneczna pogoda (albo i nie), rodzina i przyjaciele, wspólne biesiadowanie – czego chcieć więcej? Przygotowania zatem wymaga grill. Po miesiącach stania w nieużytku sprzęt wymaga dokładnego wyczyszczenia z kurzu, odbarwień i innych zabrudzeń – wówczas potrawy przyrządzone w tym niesamowitym okresie będą smaczne i przede wszystkim zdrowe. Na początek, grill należy przetrzeć wilgotną ściereczką z kurzu. Następnie gorąca woda w połączeniu ze zwykłym płynem do naczyń powinna sprawnie usunąć tłuszcz i pozostałe zabrudzenia. Jeśli zabrudzenia są mocno uporczywe, każde centrum handlowe i galeria będą zaopatrzone w okresie majówki w profesjonalne środki czyszczące. Wyczyszczenie grilla to połowa sukcesu!
O czym warto pamiętać podczas majówki?
Okres majowy to okres dni wolnych, a więc galeria handlowa i inne sklepy będą zamknięte. Oznacza to, że większe zakupy należy zrobić jeszcze przed majówką. Niestety doświadczenie pokazuje, że zakupy na ostatnią chwilę spowodują dłuższe stanie w nielubianej kolejce. Niemniej jednak, rozplanowane zakupy pozwolą na skuteczne zaoszczędzenie czasu przed szaleństwem zakupowym – produkty niemające krótkiej daty ważności warto zakupić wcześniej, a na ostatnią chwilę tylko produkty takie jak mięso, owoce i warzywa – wówczas mamy pewność, że artykuły spożywcze będą zdatne do spożywanie przez okres wolnego.
Grillowanie podczas majówki – na co warto postawić?
Majówka to okres, bowiem wielkiego i tradycyjnego grillowania. Daniami must have będą więc:
- karkówka – to tradycyjna i obowiązkowa potrawa na grilla, nie tylko w okresie majówki. Odpowiednio zamarynowana wydobędzie niepowtarzalny smak, którym będą się delektować goście,
- polędwiczki – stworzą dobry duet z boczkiem i warzywami,
- szparagi – grillowane smakują naprawdę obłędnie i są przede wszystkim bardzo proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, serem, truskawkami stworzą aromatyczną, świeżą wiosenną sałatkę, która będzie świetnym uzupełnieniem dań mięsnych i bezmięsnych,
- grzyby – grillowane pieczarki są wyjątkowe w smaku, a w połączeniu z brokułami tworzą niebanalne połączenie,
- grzanki z grillowaną gruszką – coś naprawdę oryginalnego, co będzie dbało o kubki smakowe gości.
Jak nie grill, to co?
Jak nie grill, to wycieczka! Sklepy i galerie handlowe podczas dni świątecznych są zamknięte – warto, więc spędzić miło czas w gronie rodziny, znajomych i zwiedzić piękne miejsca. Majówka to, bowiem okres, który pomaga oderwać się od codzienności i rutynowych obowiązków. Warto, więc zrobić sobie reset, nawet jednodniowy. Gdzie wybrać się na majówkę? – miejsc jest naprawdę dużo. Dobrym pomysłem może okazać się Jelenie Góra, która jest największym miastem położonym w części Karkonoszy, w polskiej części. Dla chcących podreperować swoje zdrowie, na ratunek przychodzi kompleks zdrojowy w Cieplicach oraz Termy Cieplickie, gdzie znajdują największe zespoły basenowe i strefa SPA w tym regionie. Ponadto, widoki i krajobrazy w otoczeniu Pałacu Wojanów i Paulinum. Niemniej jednak, Góry Sowie są również godne uwagi – to jedno z najciekawszych, bowiem pasm górskich Polski. Przepiękne widoki i szereg atrakcji spowodują, że będzie to niezapomniana majówka. Co warto zobaczyć? Na pewno kompleks Riese, twierdza Srebrna Góra, szlaki na Wielką Sowę.