Majówka 2023

Długie weekendy są wyczekiwanym okresem, ponieważ wystarczy w pracy zrobić sobie parę dni wolnego między świętami i tym samym uzyskać cały tydzień (a w niektórym roku nawet ponad tydzień) czasu wolnego – mowa jest oczywiście o pożądanej przez wszystkich majówce. Niemniej jednak, długie weekendy wiążą się również z pewnymi ograniczeniami. Jak się, więc przygotować na majówkę?

Majówka – co warto robić?

Niewątpliwie, większości osób majówka kojarzy z rozpoczęciem okresu grillowania. Słoneczna pogoda (albo i nie), rodzina i przyjaciele, wspólne biesiadowanie – czego chcieć więcej? Przygotowania zatem wymaga grill. Po miesiącach stania w nieużytku sprzęt wymaga dokładnego wyczyszczenia z kurzu, odbarwień i innych zabrudzeń – wówczas potrawy przyrządzone w tym niesamowitym okresie będą smaczne i przede wszystkim zdrowe. Na początek, grill należy przetrzeć wilgotną ściereczką z kurzu. Następnie gorąca woda w połączeniu ze zwykłym płynem do naczyń powinna sprawnie usunąć tłuszcz i pozostałe zabrudzenia. Jeśli zabrudzenia są mocno uporczywe, każde centrum handlowe i galeria będą zaopatrzone w okresie majówki w profesjonalne środki czyszczące. Wyczyszczenie grilla to połowa sukcesu!

O czym warto pamiętać podczas majówki?

Okres majowy to okres dni wolnych, a więc galeria handlowa i inne sklepy będą zamknięte. Oznacza to, że większe zakupy należy zrobić jeszcze przed majówką. Niestety doświadczenie pokazuje, że zakupy na ostatnią chwilę spowodują dłuższe stanie w nielubianej kolejce. Niemniej jednak, rozplanowane zakupy pozwolą na skuteczne zaoszczędzenie czasu przed szaleństwem zakupowym – produkty niemające krótkiej daty ważności warto zakupić wcześniej, a na ostatnią chwilę tylko produkty takie jak mięso, owoce i warzywa – wówczas mamy pewność, że artykuły spożywcze będą zdatne do spożywanie przez okres wolnego.

Grillowanie podczas majówki – na co warto postawić?

Majówka to okres, bowiem wielkiego i tradycyjnego grillowania. Daniami must have będą więc:

  • karkówka – to tradycyjna i obowiązkowa potrawa na grilla, nie tylko w okresie majówki. Odpowiednio zamarynowana wydobędzie niepowtarzalny smak, którym będą się delektować goście,
  • polędwiczki – stworzą dobry duet z boczkiem i warzywami,
  • szparagi – grillowane smakują naprawdę obłędnie i są przede wszystkim bardzo proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, serem, truskawkami stworzą aromatyczną, świeżą wiosenną sałatkę, która będzie świetnym uzupełnieniem dań mięsnych i bezmięsnych,
  • grzyby – grillowane pieczarki są wyjątkowe w smaku, a w połączeniu z brokułami tworzą niebanalne połączenie,
  • grzanki z grillowaną gruszką – coś naprawdę oryginalnego, co będzie dbało o kubki smakowe gości.

Jak nie grill, to co?

Jak nie grill, to wycieczka! Sklepy i galerie handlowe podczas dni świątecznych są zamknięte – warto, więc spędzić miło czas w gronie rodziny, znajomych i zwiedzić piękne miejsca. Majówka to, bowiem okres, który pomaga oderwać się od codzienności i rutynowych obowiązków. Warto, więc zrobić sobie reset, nawet jednodniowy. Gdzie wybrać się na majówkę? – miejsc jest naprawdę dużo. Dobrym pomysłem może okazać się Jelenie Góra, która jest największym miastem położonym w części Karkonoszy, w polskiej części. Dla chcących podreperować swoje zdrowie, na ratunek przychodzi kompleks zdrojowy w Cieplicach oraz Termy Cieplickie, gdzie znajdują największe zespoły basenowe i strefa SPA w tym regionie. Ponadto, widoki i krajobrazy w otoczeniu Pałacu Wojanów i Paulinum. Niemniej jednak, Góry Sowie są również godne uwagi – to jedno z najciekawszych, bowiem pasm górskich Polski. Przepiękne widoki i szereg atrakcji spowodują, że będzie to niezapomniana majówka. Co warto zobaczyć? Na pewno kompleks Riese, twierdza Srebrna Góra, szlaki na Wielką Sowę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here