Choć większość z nas zna określenie „sezon ogórkowy”, a spora część chętnie go używa, mało kto chyba zastanawia się nad jego genezą. Dziś tego wyrażenia używa się głównie na określenie przerwy między rozgrywkami sportowymi, spowolnienie wydarzeń życia politycznego czy mało atrakcyjny program telewizyjny pełen powtórek. Zero powiązań z ogórkami… Zupełnie inaczej niż na początku swojego istnienia. O sezonie ogórkowym mówiło się kiedyś bowiem dlatego, że życie kulturalne i społeczne miast zamierało w lecie, właśnie w okresie zbioru ogórków, kiedy to większość artystów i ich mecenasów wyjeżdżała na wieś lub do wód. Dziś proponujemy małą zmianę znaczenia tego frazeologizmu – niech w sezonie ogórkowym dużo dzieje się w kuchni. Niech będzie to sezon na przetwory z ogórków! Jakie przepisy najlepiej wykorzystać?
Ogórkowy must have: ogórki konserwowe i kwaszone
Nie ma chyba w naszym kraju osoby, która nigdy chociaż nie spróbowałaby ogórków kwaszonych. Jeśli chodzi o przetwory z ogórków, nie ma przepisu bardziej klasycznego i zakorzenionego w polskiej tradycji kulinarnej. Zupa ogórkowa, sałatka jarzynowa, zrazy wieprzowe i całe mnóstwo innych potraw, które znamy i uwielbiamy od dziecka, nie miałyby przecież bez ogórków kwaszonych racji bytu! Planując swoje słoikowe szaleństwa, musisz więc pamiętać o co najmniej kilku porcjach tego smakołyku. Ciekawostka – by ogórki nabrały szczególnego wyrazu, oprócz czosnku, kopru i korzenia chrzanu warto wrzucić do słoiczka także po listku porzeczki lub wiśni. To szczegół, który działa cuda!
Niemal równie popularne, co ogórki kwaszone, są także ogórki konserwowe, nazywane też czasem korniszonami. Ich słodko-kwaśny smak, który zawdzięczają zalewie octowej ze sporą ilością gorczycy, jest nie do podrobienia i sprawdza się doskonale w sałatkach, przystawkach czy jako dodatek do tatara. Do słoiczków wybiera się zazwyczaj jak najmniejsze ogórki, które w procesie konserwacji zachowają swoją jędrność i chrupkość. Ogórki konserwowe to przetwory dla cierpliwych – najlepiej smakują po co najmniej trzech miesiącach leżakowania w zalewie. Jeśli więc zrobisz je teraz, na andrzejki i Boże Narodzenie będą idealne!
Coś nowego – ogórki w wersji orientalnej
Pomysły na przetwory z ogórków nie kończą się jednak, rzecz jasna, na przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycyjnych recepturach. Co rusz ktoś wpada na genialny w swojej prostocie pomysł na dodanie do bazowej zalewy jakichś ciekawych składników, które skutkują stworzeniem czegoś zaskakująco smacznego. Sporą popularnością cieszą się dzisiaj różne wersje pikantnych ogórków konserwowych. W słoiczkach ląduje wówczas papryczka chili – mielona lub świeża – oraz inne orientalne przyprawy, jak goździki, cynamon, kurkuma czy nawet anyż. Takie ostre, wyraziste ogórki doskonale sprawdzają się przede wszystkim jako dodatek do mięs czy wędlin, ale z powodzeniem można je też wykorzystać, przygotowując sałatki czy kanapki.
Jeśli chili to dla ciebie i twoich kubków smakowych zbyt ekstremalne wyzwanie, możesz pokusić się o przyrządzenie pysznych orientalnych ogórków w zalewie z curry. Ich smak, barwa i zapach to prawdziwa kulinarna minipodróż przez południową Azję, która ożywi niejeden jesienno-zimowy obiad w twoim domu. Innym pysznym pomysłem są ogórki w zalewie z dodatkiem gruboziarnistej musztardy francuskiej, które komponują się doskonale szczególnie z daniami z wieprzowiny.
Jakie przetwory z ogórków zamierzasz przyrządzić w tym sezonie ogórkowym?