Karmienie zwierząt gospodarskich to dla każdego rolnika ważne zadanie, które wymaga od niego zastosowania odpowiednich narzędzi do przygotowania paszy lub też zakupu wysokiej jakości mieszanki. Jeśli należysz do osób, które zdecydowały się na własne jej przygotowywanie, najpewniej zastanawiasz się, jaki rodzaj urządzenia najlepiej będzie wybrać: gniotownik czy śrutownik. Krótko przedstawiamy ci dzisiaj oba.
Śrutownik do zboża
Śrutownik do zboża, inaczej zwany rozdrabniaczem, to urządzenie dedykowane często do konkretnego rodzaju zboża czy też do kukurydzy. Jego zaletą jest to, że w zależności od potrzeb możemy dokonywać regulacji rozmiaru uzyskiwanej śruty, co jest pomocne w przygotowywaniu pasz dla różnych zwierząt, od świń aż po kury.
Śrutowniki do zbóż opierają swój mechanizm działania na trzech różnych rodzajach pracy. W związku z tym możemy wyróżnić urządzenia tarczowe, bijakowe ssąco-tłoczące lub bijakowe zasypowe – te ostatnie są szczególnie dedykowane do dużych gospodarstw rolnych oraz do produkcji paszy, przeznaczonej na handel. Niezależnie jednak od wyboru rodzaju śrutownika, musimy liczyć się z jego jedną, istotną wadą. Podczas pracy doprowadza do podniesienia temperatury, co powoduje denaturację białek w zbożach – i częściową ich utratę. W ten sposób pasza jest zawsze nieco uboższe w ten ważny składnik diety.
Gniotownik do zboża
Gniotownik jest urządzeniem, które również powoduje przygotowanie paszy dla zwierząt. Jednak w tym przypadku pasza powstaje skutek zgniecenia zboża między dwoma wałkami pracującymi, podobnie jak mogłoby to mieć miejsce w prasie. Taki proces sprawia, że w wyniku zgniatania powstaje bogatsza (o około 20%) pasza niż ta, którą możemy uzyskać, używając śrutownika do zboża. Dzieje się tak dlatego, że zgniatanie zboża nie powoduje wytwarzania ciepła, a to z kolei oznacza, iż białka nie ulegają degradacji.
Dodatkowo gniotownik do zboża może być wykorzystywany do różnego rodzaju zbóż i roślin strączkowych. Pracuje z wysoką wydajnością nawet przy minimalnym poborze energii i jest łatwy w obsłudze. Sprawdzi się zarówno w dużym, jak i małym gospodarstwie, ponieważ można wybrać urządzenie o dowolnej mocy przerobowej, od kilkudziesięciu kilogramów na godzinę, aż do kilku ton.
Co zatem lepiej wybrać?
Oczywiście odpowiedź na to pytanie zależy od bezpośrednich potrzeb w gospodarstwie. Jest uzależniona od gatunków posiadanych zwierząt, oczekiwań względem jakości i zawartości paszy, a także tego, ile paszy potrzebujemy.