Marzec to dla ogrodników jeden z najważniejszych miesięcy w roku. Wiosenna aura zaczyna wtedy sprzyjać pracy w ogrodzie oraz na działkach, dlatego wiele osób oficjalnie zaczyna nowy sezon. Jest to także najlepszy moment na rozpoczęcie sadzenia wielu kwiatów i warzyw. Spójrzmy zatem, co sadzimy w marcu?
Jakie warzywa siejemy w marcu?
Początek marca to okres, w którym powoli zaczyna się wiosna, jednak z racji tego, że pogoda jest bardzo zdradliwa, wciąż możemy się spodziewać „niespodzianek” w postaci przymrozków, a niekiedy nawet śniegu. Dla ogrodników oznacza to, że większość warzyw może być sadzonych początkiem wiosny tylko pod foliowymi tunelami. W takich warunkach możemy posadzić m.in. szpinak, marchew, por, koper oraz sałatę masłową. Wysiane nasiona okrywamy agrowłókniną, aby zabezpieczyć je przed spadkami temperatury. Nie można o tym zapominać szczególnie przed zapadnięciem nocy, ponieważ to wtedy może być najniższa temperatura. Początkiem marca można także zasadzić warzywa, które teoretycznie mogą być sadzone jeszcze pod koniec lutego, czyli wczesne odmiany warzyw kapustnych i sałaty oraz seler. Natomiast w mniejszych pojemnikach umieszczonych na parapetach można zacząć sadzenie majeranku i bazylii.
Rośliny sadzone w połowie marca
W drugiej połowie marca możemy rozpocząć uprawę warzyw psiankowatych. Do tej wyjątkowej grupy zaliczamy następujące warzywa: paprykę, pomidory, bakłażany oraz miechunki. Ta grupa roślin wymaga jednak specjalnych warunków. Z racji tego, że są ciepłolubne, do wschodu pomidorom musimy zapewnić temperaturę ok. 23-25 stopni Celsjusza, natomiast papryce i oberżynie ok. 26-30. Stworzenie takich warunków w domu jest trudne, dlatego warzywa dzielimy w taki sposób, aby móc je umieścić w małych doniczkach i ustawić w pobliżu kaloryferów. Rośliny psiankowate potrzebują także odpowiedniej wilgotności powietrza. Aby im ja zapewnić, możemy np. nakryć doniczki denkiem butelki lub owinąć folią. Aby upewnić się, że sadzone rośliny będą się rozwijać, potrzebujemy także odpowiednich sadzonek i nasion. Oferuje je sklep ogrodniczy Gardenowo.
Co sadzimy pod koniec marca?
Zbliżając się do zakończenia miesiąca, z pewnością odczujemy, że nocą temperatura nie jest już ujemna. Wtedy możemy zacząć wysiew nasion warzyw, które nie mają specjalnych wymagań termicznych (poza tym, że temperatura musi być dodatnia). Najpopularniejsze z nich są bób, groch, rzodkiewka, jarmuż, pasternak, koper, szpinak warzywny oraz marchew. Aby ułatwić sobie prace pielęgnacyjne, które są bardzo istotne i nie mogą być zaniedbywane szczególnie w marcu, możemy wspólnie zasadzić nasiona marchwi, pietruszki i rzodkiewki lub sałaty. Takie połączenie sprawi, że rośliny rosnące szybciej wyznaczą stosunkowo równe rzędy.
Kiedy zasadzimy już swoje rośliny, pamiętamy o regularnym odchwaszczaniu i nawadnianiu. Międzyrzędzia musimy natomiast spulchniać. Wielu ogrodników nie zwraca należytą uwagi na odchwaszczanie, mimo że jest to bardzo istotny zabieg, który sprawia, że rośliny nie muszą rywalizować o składniki pokarmowe i wodę z niepotrzebnymi chwastami. Rośliny zasiane bezpośrednio w gruncie powinny być zabezpieczone folią perforowaną lub agrowłókniną, co wystarczające zabezpieczy je przed przymrozkami i odparowywaniem wody.